Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kaczka na słodko

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kaczka na słodko Kaczka na słodko Fot. Agata Jakubowska / AG

(dla 2 osób)

Składniki

Dodatki:

  • oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Skórę z piersi kaczki nacinamy na krzyż i marynujemy mięso przez 2 dni w mieszance oliwy z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem (co jakiś czas mięso obracamy). Smażymy na rozgrzanej oliwie, skórą do dołu, aż się wytopi i będzie chrupiąca. Wtedy przewracamy filety i przez moment smażymy, aby ?zamknąć? mięso. Miód mieszamy z alkoholem i sokiem z pomarańczy i polewamy tym kaczkę (jeśli lubimy sosy bardziej treściwe, można dodać odrobinę masła).

Fot. Agata Jakubowska / AG

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Czytaj więcej o "Kaczka na słodko"

  • Kuchnia Nowego Orleanu

    Kuchnia Nowego Orleanu

    najłatwiej wykarmić dużo osób małym kosztem. Popularne w cajun składniki to ryby, krewetki, raki, ślimaki, kaczka, fasola, słodkie ziemniaki i orzeszki pecan. Dziś oba style - kreolski i cajun - mieszają się ze sobą, tak że trudno wyznaczyć między nimi wyraźną granicę. Sprzyja temu obowiązująca w obu nurtach