Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z kalmarów i kaparów

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z kalmarów i kaparów Sałatka z kalmarów i kaparów Fot. BBS

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Kalmary oczyszczamy, płuczemy i kroimy w pierścionki, a następnie blanszujemy w osolonym wrzątku 30-40 sekund. Osączamy na sicie. Z cytryn odrywamy listki i odkładamy, a cytryny szorujemy i sparzamy. Używając obieraczki do ziemniaków, z jednej cytryny ścinamy skórkę i siekamy. Dodajemy do niej osączone z zalewy kapary, sok z 3 cytryn, posiekany czosnek, pieprz, pokrojone oliwki oraz oliwę. Mieszamy z jeszcze ciepłymi kalmarami, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy listkami cytryny (jeśli cytryny pochodzą prosto z targu w południowym kraju, listki można posiekać i dodać do sałatki).

Autor

Dorota Biały

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX