Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Czerwone wino z czerwonych winogron

Czerwone wino z czerwonych winogron Czerwone wino Fot. Shutterstock.com / Sandra Cunningham

Składniki

  • 14 kg czerwonych winogron
  • 35 dag cukru 
  • 1,4 g pirosiarczynu potasu 
  • 4 g pożywki drożdżowej 
  • drożdże winne rasy bordeaux lub bourgogne 

Sposób przygotowania

Wydaje się oczywiste, że takie otrzymamy. Jednak sok czerwonych winogron jest biały, a barwnik siedzi w ich skórce. Aby go stamtąd wydobyć, przeprowadzimy fermentację miazgi. Winogrona pozbawiamy szypułek, miażdżymy i wkładamy do dużego pojemnika. Dla ochrony przed bakteriami dodajemy pirosiarczyn potasu, a po kilku godzinach - drożdże. Nakrywamy pojemnik ściereczką. Fermentacja ruszy po ok. 12 godz. Fermentującą pulpę mieszamy co kilka godzin, aby na jej powierzchni nie utworzył się "kożuch" z owoców, który może być wypchnięty z pojemnika przez wydzielający się CO2. Po kilku dniach fermentacji pulpę przecedzamy; wytłoki odciskamy i wyrzucamy. Rozpuszczamy cukier w 350 ml moszczu i wlewamy do gąsiora. Uzupełniamy moszczem do obj. 10 l. Dodajemy pożywkę i prowadzimy normalną fermentację.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX