Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Wino z suszonych owoców głogu lub dzikiej róży

Wino z suszonych owoców głogu lub dzikiej róży Wino z suszonych owoców głogu lub dzikiej róży Fot. Shutterstock.com / Aivolie

Składniki

  • 1,5 kg wysuszonych owoców
  • 2-2,5 kg cukru 
  • 10 g kwasku cytrynowego 
  • 3 g pożywki drożdżowej 
  • drożdże winne rasy madeira, malaga, samos, steinberg lub tokaji 

Sposób przygotowania

Zalewamy owoce 5 l wrzącej wody i pozostawiamy na 24 godz., co jakiś czas mieszając, po czym przecedzamy przez płótno lub odwirowujemy w sokowirówce. Powstały płyn zlewamy do gąsiorka. Dopełniamy do 10 litrów wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Dodajemy kwasek cytrynowy, pożywkę drożdżową, mieszamy i zaszczepiamy drożdżowymi. Po 3 miesiącach leżakowania wino nadaje się do picia.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX