Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Golonki indycze w miodzie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Golonki indycze w miodzie Golonki indycze w miodzie Fot. Rafał Lipski

Składniki

Marynata:

  • 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Golonki myjemy i osuszamy. Robimy marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Nacieramy golonki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Do żaroodpornego naczynia wciskamy sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucamy również skórki. Mięso polewamy miodem wymieszanym z oliwą. Pieczemy w 180°C ok. 1 godz. 20 min, polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając golonki na drugą stronę.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX