Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z kurek lub innych grzybów

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z kurek lub innych grzybów Sałatka z kurek lub innych grzybów Fot. M&K Duklas / duklas.pl

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 łyżka oliwy 
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio 
  • 1 garść endywii kędzierzawej 
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska 
  • pieprz czarny 
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku 

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego 
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Autor

Magda Duklas

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX