Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Kaczka z jabłkami w miodzie i winie

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Kaczka z jabłkami w miodzie i winie Kaczka z jabłkami w miodzie i winie Fot. RAFAL LIPSKI

(Dla 2 osób)

Składniki

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg 
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki majeranku 
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu

Jabłka w miodzie:

Sposób przygotowania

Jabłka kroimy na ćwiartki (razem ze skórką), solimy, pieprzymy, mieszamy z trzema łyżkami majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą, a w środku - solą, pieprzem oraz pozostałym majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Umieszczamy ją w brytfannie i na około 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (aż się zrumieni), po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 1,5 godz. Przyrządzamy miodowe jabłka: owoce obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na łyżce masła. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy cynamon, wino i miód. Smażymy jeszcze 5 min. Podajemy gorące razem z kaczką.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX