Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Ciasto wiewiórka

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Ciasto wiewiórka Ciasto wiewiórka Fot. Magdalena Adamczewska i Piotr Walichnowski

Składniki

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem na kremową, puszystą masę. Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki i trochę oleju. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wraz z orzechami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Prostokątną formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię łopatką, pieczemy pół godziny w temp. 200°C (w piekarniku z termoobiegiem 180°C). Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykrywamy ciasto pergaminem albo kawałkiem folii aluminiowej.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się