Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim Fot. Jarosław Madejski

Składniki

  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego 
  • 60 dag (dwa ładne kawałki) polędwiczek wieprzowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki łagodnej musztardy 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 żółtko, mąka 

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrażamy, kroimy na połowę. Mięso pieprzymy, nacieramy musztardą. Rozgniatamy ząbki czosnku, nie obierając ich, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony, solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu). Blachę wykładamy pergaminem.
Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąty 20 x 30 cm. Na każdym układamy kawałek polędwicy, zawijamy jak krokiet. Układamy na blasze złączeniem ciasta do dołu. Wierzch smarujemy żółtkiem, pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe mięso przykrywamy folią aluminiową

Autor

Zuzanna Wiciejowska

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX