Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka z zielonej soczewicy

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka z zielonej soczewicy Sałatka z zielonej soczewicy Fot. Arkadiusz Ścichocki

(dla 4?6 osób)

Składniki

  • 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka 
  • 20 dag pomidorków koktajlowych 
  • 10 dag rukoli

Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego 
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki dzielimy na cząstki. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posypujemy ugotowaną soczewicą i polewamy sosem.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX