Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Śledzie smażone

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Śledzie smażone Śledzie smażone [Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG]

Składniki

  • 50-60 dag świeżych (dokładnie oczyszczonych i wypatroszonych) śledzi
  • mąka do panierowania 
  • sól, pieprz 
  • smalec do smażenia 

Sos:

  • 1-2 cebule
  • 1 niepełna łyżka mąki 
  • sól, pieprz 
  • mielone ziele angielskie 

Sposób przygotowania

Śledzie posól, popieprz, obtocz w mące. Usmaż na smalcu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj pokrojone cebule. Usmażone śledzie wyjmij, a cebulę oprósz mąką i zasmaż na rumiano. Wlej nieco wody lub bulionu, przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Sos podawaj do smażonych ryb.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX