Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sałatka wiosenna

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sałatka wiosenna Sałatka wiosenna Fot. M&K Duklas/duklas.pl

(6 porcji)

Składniki

  • 1 strąk czerwonej papryki przekrojonej na pół i oczyszczonej z nasion 
  • 1 mała garść natki pietruszki 
  • 3-4 pomidory
  • 10 rzodkiewek
  • 1/2 obranego i oczyszczonego z nasion ogórka
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 cykoria
  • po 1/2 główki sałat: masłowej, fryzyjskiej i dębolistnej 
  • 1 garść rukoli 
  • 1/2 główki radicchio 

Dressing:

  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 4 fileciki anchois w oleju
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina 
  • dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia 

Sposób przygotowania

Kroimy paprykę na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Listki natki kroimy, a łodyżki drobno siekamy; pomidory kroimy w kostkę, a rzodkiewki, ogórka, koper i cykorię ? na cienkie plasterki. Myjemy sałatę masłową, wewnętrzną, żółtą część sałaty fryzyjskiej (która nie jest gorzka), sałatę dębolistną oraz rukolę. Liście osuszamy w wirówce do sałaty i rwiemy na kawałki. Umytą główkę radicchio kroimy na pół, usuwamy głąb, a liście szatkujemy. Wszystkie rodzaje sałat wrzucamy do miski z papryką i staranie mieszamy. Kapary i anchois siekamy lub rozdrabniamy w malakserze, wkładamy do miseczki, dodajemy ocet oraz trzy razy tyle oliwy, co octu. Dressing powinien być wyraźnie kwaśny, ponieważ po wymieszaniu z sałatką jego smak znacznie złagodnieje. Składniki dressingu starannie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość mieszamy i natychmiast podajemy.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX