Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Sernik z ziemniakami

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Sernik z ziemniakami Sernik z ziemniakami Fot. Jarosław Madejski

Składniki

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 kg twarogu
  • 6-7 jaj
  • 300 g cukru 
  • 1 paczka cukru waniliowego 
  • tłuszcz i bułka tarta do formy 
  • 1 jajko do posmarowania 

Ciasto:

  • 250 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 1 żółtko 
  • 100 g margaryny 
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy bez soli i studzimy. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ser przeciskamy przez maszynkę razem z ziemniakami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po trochu zmielony ser z ziemniakami, całość dokładnie mieszamy. Ubijamy z białek pianę, łączymy z masą i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy wierzch i smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 50 min i pozostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX