Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Placek drożdżowy z kruszonką

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Placek drożdżowy z kruszonką Placek drożdżowy z kruszonką Fot. Paulina Kolondra

Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki dobrego rumu
  • 40 g świeżych prasowanych drożdży (nie mogą być obsuszone ani mieć kwaśnego zapachu) 
  • 200 ml letniego tłustego mleka 
  • najlepiej niepasteryzowanego (o temperaturze około 30°C) 
  • 100 g cukru 
  • 500 g mąki krupczatki lub typ 500 (powinna przez co najmniej 12 godzin postać w temp. minimum 20°C, a najlepiej na kaloryferze) 
  • 150 g masła 
  • 5 żółtek + 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 50 g słodkiej śmietanki 36% (o temperaturze pokojowej) 
  • 50 g smażonej wilgotnej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g masła 
  • szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko 

Do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko 

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy rumem, przykrywamy i pozostawiamy na noc. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (25-28°C). Po około 30 minutach rozczyn powinien trzykrotnie zwiększyć objętość. Masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym całym jajku, wciąż ucierając. Ciepłą mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką. Wlewamy śmietankę, a potem - w dwóch częściach - masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy ręką około 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka oraz rodzynki z rumem i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aby dodatki równomiernie rozłożyły się w cieście. Jeśli zdecydujemy się na wyrabianie ciasta mikserem (za pomocą specjalnego haka), musimy co jakiś czas sprawdzić, czy się nie przegrzało. Optymalna temperatura ciasta po zakończeniu wyrabiania powinna wynosić 26°C. Wyrobione ciasto wygładzamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C) do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Przekładamy na posmarowaną masłem blachę, nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Na stół wysypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, na to kładziemy zimne masło. Siekamy składniki nożem, dodajemy żółtko i rozgniatamy na drobne grudki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smarujemy roztrzepanym jajkiem (jeśli zmieszamy je dodatkowo z odrobiną mleka lub śmietanki, placek po upieczeniu będzie miał ładny, złocisty kolor) i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Autor

Zdzisław Bartelak

Podziel się