Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Chruściki

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Chruściki Chruściki Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Chruściki, w innych regionach Polski nazywane FAWORKAMI, najlepiej smakują smażone w smalcu. To nie są ciastka dla dbających o linię

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka masła 
  • żółtka
  • 3 dag cukru pudru 
  • sól 
  • 1 kieliszek spirytusu 
  • 5-10 dag śmietany 
  • 50 dag smalcu (do smażenia) 

Do posypania:

  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym 

Sposób przygotowania

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, po czym zbij je wałkiem, aż utworzą się pęcherzyki. Rozwałkuj na cienkie placki, wytnij paski. Każdy pasek przetnij pośrodku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez otwór. Smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto, osącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się