Znajdź przepis

Wyszukiwanie zaawansowane

Karaś na kwaśno

Ten przepis jest wegetariański bez orzechów bez soi nie zawiera jajek
Karaś na kwaśno Karaś na kwaśno Fot. Arkadiusz Ścichocki

Marynowane ryby najlepiej smakują podane Z WIEJSKIM ŻYTNIM CHLEBEM posmarowanym świeżutkim masłem

Składniki

  • 1 kg karasi (lub innych ryb)
  • mąka do panierowania 
  • olej do smażenia 

Marynata:

  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 10-proc. 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • marchewki
  • ziele angielskie 
  •  liść laurowy
  • sól, pieprz 
  • 2 ostre papryczki czuszki 

Sposób przygotowania

Oczyść i wypatrosz ryby, pokrój na dzwonka o szerokości 3 cm, obtocz w mące i usmaż z każdej strony na oleju na złoty kolor. Przygotuj marynatę: zagotuj wodę z octem, cukrem, pokrojonymi na cząstki cebulami, plasterkami marchewek, czosnkiem oraz przyprawami. Pozostaw 10 minut na ogniu, przestudź. Ryby włóż do słoi, zalej marynatą. Zamknij, odstaw na 24 godziny.

Autor

Magazyn Kuchnia

Podziel się